Home / Obavijesi za članove / Ponos domovine ’19

Ponos domovine ’19

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Povodom 25. obljetnice slavne i velebne vojno-redarstvene operacije “Oluja”, Hrvatski filmski Institut daruje hrvatskim braniteljima i hrvatskom narodu američko-hrvatski dokumentarni film “Operacija Oluja” koji možete pogledati na poveznici:

https://www.youtube.com/watch? v=yZcQAY48CJs&feature=youtu.be

Na međunarodnom filmskom festivalu u SAD-u, WorldFest Houston, film je dobio dvije nagrade, Silver Remi Award. Za režiju, Nikola Knez i za scenarij dr. sc. Miroslav Međimorec i dr. Dorothy McClellan.

“Operacija Oluja” bila je odlučna bitka hrvatskog obrambeno-oslobodilačkog rata za nezavisnost i cjelovitost hrvatske države u kojoj su Hrvatska vojska i policija porazile srpskog agresora te s njim i velikosrpsku politiku koju je provodio ratni zločinac Slobodan Milošević. “Oluja”, koju je Republika Hrvatska pokrenula u mjesecu kolovozu 1995. godine, označena je kao najveća europska kopnena vojna operacija nakon Drugoga svjetskog rata i opravdano je postala krunski dragulj hrvatskog Domovinskog rata.

Ovaj film jasno i snažno dokumentira događaje te izvanredne vojne operacije i dokazuje da Hrvatska, zajedno sa svojom vojskom i generalima, zaslužuje priznanje svjetske zajednice, a moguće i Nobelovu nagradu za mir. Prigodom uspješnog završetka „Operacije Oluja” prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman je rekao: „Ova pobjeda ne znači samo oslobođenje Domovine već stvaranje temelja za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku kroz stoljeća u budućnosti.”

U vječni spomen na sve hrvatske branitelje i velika hvala za trud, rad, hrabrost i žrtvu koju su podnijeli za svoju domovinu i omogućili rođenje Hrvatske, slobodne, samostalne i nezavisne države.

HRVATSKI FILMSKI INSTITUT

Nikola Knez, redatelj Dr. Sc. Miroslav Međimorec,

scenarist i producenti filma:

Nikola Knez Dr. Sc.

Miroslav Međimorec Dr. Dorothy McClellan

Damir Radoš

Podijeli

Check Also

OBAVIJEST O SMRTI: Franjo Baković

Podijeli