Home / Obavijesi za članove / Ponos domovine ’19

Ponos domovine ’19

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Povodom 25. obljetnice slavne i velebne vojno-redarstvene operacije “Oluja”, Hrvatski filmski Institut daruje hrvatskim braniteljima i hrvatskom narodu američko-hrvatski dokumentarni film “Operacija Oluja” koji možete pogledati na poveznici:

https://www.youtube.com/watch? v=yZcQAY48CJs&feature=youtu.be

Na međunarodnom filmskom festivalu u SAD-u, WorldFest Houston, film je dobio dvije nagrade, Silver Remi Award. Za režiju, Nikola Knez i za scenarij dr. sc. Miroslav Međimorec i dr. Dorothy McClellan.

“Operacija Oluja” bila je odlučna bitka hrvatskog obrambeno-oslobodilačkog rata za nezavisnost i cjelovitost hrvatske države u kojoj su Hrvatska vojska i policija porazile srpskog agresora te s njim i velikosrpsku politiku koju je provodio ratni zločinac Slobodan Milošević. “Oluja”, koju je Republika Hrvatska pokrenula u mjesecu kolovozu 1995. godine, označena je kao najveća europska kopnena vojna operacija nakon Drugoga svjetskog rata i opravdano je postala krunski dragulj hrvatskog Domovinskog rata.

Ovaj film jasno i snažno dokumentira događaje te izvanredne vojne operacije i dokazuje da Hrvatska, zajedno sa svojom vojskom i generalima, zaslužuje priznanje svjetske zajednice, a moguće i Nobelovu nagradu za mir. Prigodom uspješnog završetka „Operacije Oluja” prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman je rekao: „Ova pobjeda ne znači samo oslobođenje Domovine već stvaranje temelja za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku kroz stoljeća u budućnosti.”

U vječni spomen na sve hrvatske branitelje i velika hvala za trud, rad, hrabrost i žrtvu koju su podnijeli za svoju domovinu i omogućili rođenje Hrvatske, slobodne, samostalne i nezavisne države.

HRVATSKI FILMSKI INSTITUT

Nikola Knez, redatelj Dr. Sc. Miroslav Međimorec,

scenarist i producenti filma:

Nikola Knez Dr. Sc.

Miroslav Međimorec Dr. Dorothy McClellan

Damir Radoš

Podijeli

Check Also

6. Zavjetno hodočašće

Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu organizator je zavjetnog hodočašća čije je održavanje za ovu godinu …